Så, hur kom då sockiplast till överhuvudtaget?  
         
 

Jag har haft kontakt med olika personer, bl.a.  med en av de tre syskon som startade Nowali, eller
Ljungsarps Hemindustri som det hette på den tiden.
Sedan så har en man som drev plastföretag i Småland hört av sig, och berättat en del historier och
slutligen så har en sista företagsam själ berättat om sina sockiplastplaner i det lilla västmanländska samhället Gällstad.

Nåväl, dessutom så har några tidningar grävt ur historien och än den ena och än den andra har ivrigt
påstått sig hitta information som är mer riktig än min.

Strunt samma, sockiplast är en företeelse som dök upp hos flera tillverkare vid den aktuella tidpunkten
och jag har en känsla av att ingen egentligen var först, däremot vågar jag påstå att Nowali var den
tillverkare som ledde utvecklingen av en för foten bekväm och behaglig modell.

Min historia börjar med ett älgjägarlags funderingar i älgjakten någon gång i början av 50-talet. Den lilla
jaktstugan är varm, fuktig och det är blött på golvet.  Någon tycker att en av de kamrater som var med
i laget och hade textilindustri borde lösa problemet med en socka som tålde lite väta och manade på en
annan kamrat som hade plastfabrik, att gemensamt kanske hitta en fiffig lösning.

Året är 1959 och Sivert Stureson får en snilleblixt! Sockiplasten är född och namnet är ju givet efter tillverkningsmetoden "sock-i-plast". De första sockiplasten var en enkel bomullssocka och plast utan räfflor på undersidan. Storleksmärkning var det också snålt med.
Det dröjde inte många par heller, innan man kom underfund att de var ganska hala på vått golv när det inte fanns något mönster i sulan.

Då framställde man det galler som sockiplasten ställs på medan de går igenom torkprocessen i en ugn. Detta galler ger den karakteristiska formen på sulan och mönstret. I gallret monterade man också siffror för markering av storleken.

 

Det fanns också behov av en enklare modell av sockiplast och med simpel socka och simpel plast, samt att man inte brydde sig om storleksmärkning och liknande så fick man ner kostnaderna, det fanns på dessa ett mönster på sulan, men det var av det enklare slaget, dvs. endast korta räfflor av det band som löper genom torkmaskinen.

Vid denna tidpunkt dyker några andra fabrikat upp på marknaden,
Tretorn,

 

 
Röhnish och
Eiser har alla kopierat konceptet och de har nu sina egna modeller. Siniplast tar sockiplasten ett steg framåt genom att förse dem med högkvalitets frottésocka och rejält utfört plastarbete med gediget mönster. Detta är den modell som kommer att dominera marknaden från 70-talet och framåt.
De andra tillverkarna är snart ute ur leken, dels beroende på SINIPLAST och dels beroende på ett allt hårdare tryck på svensk textil industri från asiatiska företag med helt andra tillverkningskostnader....

Åren 1969 till 1972 säljer SINIPLAST mängder av sockiplast till NOWALI i Ljungsarp. Då SINIPLAST var beläget i Anderstorp var alltså avståndet mellan de två företagen inte speciellt stort.

I mitten av 70-talet och en liten bit in på 90-talet säljer sockiplast som allra bäst. Man använder dem i gymnastik, hemma, i skolan, på stranden osv... mängden användningsområden tycks aldrig sina. Själv tycker jag de är lika praktiska som de alltid varit, och när denna texten skrivs, sitter jag med ett par svarta på mig. Modellen idag har transparent plast och storleken är invävd i sockan.
Exporten har ökat och man använder sockiplast utrikes framför allt vid offentliga inrättningar, typ badhus, simhallar och liknande. Sockiplast är billig att producera i förhållande till andra skor och den är framför allt tvättbar på ett enkelt sätt. På en del Irländska badhus (uppgift från besökare i gästboken, någon som kan verifiera?)  och simhallar tilldelas ett par sockiplast tillsammans med tvålen och tvättsvampen vid entrén. Sockiplasten behålles på under hela vistelsen i anläggningen. Dels vill man skydda sig mot halkolyckor, men framför allt mot hygienen på golven.

Norge har också varit ett stort land när det gäller att hitta användningsområden för sockiplast, eller gymsokker som det heter på norska. Fortfarande säljer sockiplast hyfsat bra i Norge och de flesta storlekar och färger finns tillgängliga.

Alla ni som kan bidra med mer årtal och mer information, är väldigt välkomna att delge era upplevelser och erfarenheter. Är något felaktigt eller något årtal som inte tycks stämma, så meddela mig, så genomför jag ändringar med det snaraste.

Till min samling och galleri är jag ständigt på jakt efter de sockiplast som har varit svåra att få tag i, kanske beroende på liten tillverkning eller att modellen inte varit så populär. Ni som kan bidra med något, hör gärna av er till mig, ingen är mer tacksam än jag - då jag har ett fasligt sjå att försöka reda ut modeller, årtal och tillverkare, men jag är en god bit på väg.

 
 

Efterlysta modeller till samlingen just nu är:

 
  Alla gula modeller av sockiplast, helst då i större storlekar, över 41...

 

 

  En kraftig modell i tjock frotté och mönsterstickad bomullssocka. Större storlekar än 41 är av intresse... men allt tas tacksamt emot!


Den tillverkades under 1981 och hette i Nowalis katalog "Sockiplast DeLuxe".

Se bilden nedan för mer detaljer, jämför också med bilderna ovan på verkliga modeller:

 
         
 

Har ni något av ovanstående oavsett skick och utseende är jag intresserad!

Tom

HOME