FAQ - Frekvent förekommande frågor

På förekommen anledning och med stort nöje kan jag presentera sajtens FAQ version 1.0...

Varför en FAQ? Jo, av det enkla skälet att ge er läsare och besökare en bild av vad de andra jämt och ständigt frågar om.

Kors! Vad tusan kan man ställa för frågor i ämnet sockiplast? Ja, det kan bli en hel del och jag har därför bestämt mig för att samla dem på denna sidan.
 

 
 

F: Hör du, luktar inte en massa sockiplast hiskeligt?

S: Nej, faktiskt inte... det mesta är urvädrat sedan länge och den lukt de flesta minns är lukten från gympasalen och omklädningsrummet i plugget. Den fanns därför att de flesta skolor förvarade elevernas kläder (oftast svettiga och skitiga) i låsta skåp istället för att låta eleverna ta hem kläderna och tvätta dem... Gissa om det möglade i en del omklädningsrum?
-----

F: Hur stor plats krävs för denna - hrrm - annorlunda hobby då?

S: En vanlig flyttkartong rymmer ca 400 par sockiplast mm om det är snyggt packat.
-----

F: Har du inte dubletter, tripletter osv av en del sorter?

S: Visst har jag, och en del används att byta med andra samlare (jodå, det finns några till...) och en del har jag skickat till några barnhem österut som ligger mig varmt om hjärtat... och numera fötterna ;-)
-----

F: Jag har hittat lite sockiplast och mockasiner vid en vindsröjning, vill du ha dem?

S: Ja, varför inte? Om jag inte har dem i samlingen innan är de ett tillskott, har jag dem kanske det är bra med dubletter och finns det massor så skickar jag dem dit de gör nytta.
En soptipp fyller ingen annan funktion än att förstöra miljön ytterligare... och några timmars gympa eller mys i soffan går det säkert för någon behövande att kräma ur era gamla trotjänare...
-----

F: Hur gör jag för att skicka dem till dig?

S: Maila först och berätta vad du har,helst med bild, så tar vi resten därifrån...
-----

F: Har du bara par eller finns det udda också?

S: Nja, helst par, men några sorter är sällsynta som tusan och dessutom ruskigt svåra att få tag i, då har jag fått nöja mig med en vänster eller höger om det är vad som fanns...
-----

F: Hur lyckas man få in över 20 000 par i samlingen?

S: 30 år är en låååång tid och på 70 och 80-talen fanns det betydligt mer än idag och följdaktligen så kastades betydligt flera par bort eller glömdes kvar på idrottsanläggningar med flera. Utan spaning - ingen aning, dvs de flesta har jag fått genom att fråga efter dem... flitigt eller hur?
Några enskilda rariteter, om vi kallar dem så, har jag hittat på loppisar osv...
Goda vänner, skolkamrater, släktingar m.fl. har också bidragit...
-----

F: Visst, sockiplast - men varför mockasiner och de andra prylarna?

S: Varför inte? De är närbesläktade och enligt min mening hör de nästan ihop... jag hade mockasiner i skolsalen, sockiplast på gympan och halksockar i skor, kängor och stövlar. Drömkund?
-----

 

F: Hej! Jag är en reporter eller journalist från si eller så media eller bolag. Får vi träffa dig för ett reportage med bilder och sådant?

S: Javars, vad vill ni berätta om och i vilket media är det tänkt att synas? Tag en initiell kontakt med mig och berätta om er själva först och vad ni tänkt er, sedan träffas vi så jag får lära känna er och avsikterna med reportaget.

Känns allt bra efter det, så får ni troligen ett positivt svar av mig. Senast i raden av sådana exempel är Titan Television som gjorde en dokumentär för Kanal5.
-----

F: Finns det fler samlare?

S: Ja, i Sverige finns förutom mig 2 samlare till och i Norge finns i princip 1 samlare/användare. Sedan finns det ett antal flitiga användare som tycker om att ha många olika par vilket i sig torde räknas... även om de inte direkt samlar utan snarare använder sockiplast.
I Tyskland är gymtofflor är stor grej och där finns det också massor av forum mm att tillgå.

Titta i sockiplast-klubbens medlemslista för att hitta de andra.
-----

F: Många träffar får man på nätet när man söker efter sockiplast, men några verkar - typ konstiga?

S: Jo, identiteten är som vanligt på internet dåligt skyddad och inget tycks hindra andra från "att ha roligt"... hur som helst är mitt intresse synnerligen seriöst och jag vill med denna sajten påvisa dessa nyttiga fotbeklädnader som närmast har kultstatus i det svenska folkhemmet...

Jag svarar inte för vad andra skiver i cyberrymden, men ni kan alltid maila och fråga mig, i de flesta fall har jag pejlat in vem eller vad som ligger bakom...
-----

F: Jag hittade ett par gamla sockiplast från skoltiden när jag röjde hemma... jag är sentimental och vill naturligtvis behålla dem, men kan jag gå med i läckraste klubben på nätet?

S: Självklart! Har du ett par sockiplast, mockasiner eller vad det nu kan vara, och jag har det med på min sajt i SORTIMENT - välkommen med anmälan. En bild på ditt/dina objekt tycker jag är kul och i förlängningen kommer bilden/bildsviten att läggas upp bredvid ditt medlemsnamn. Vill du inte synas med riktiga namnet är det ok, lägg då in ett "nick" som du trivs med, men se till att epostadressen fungerar!
-----

F: Vad heter sockiplast på andra språk egentligen?

S: Hmmm, jobbig fråga, ett försök till lexikon;

Norge "gymsokker" eller "trimsokker"
Danmark "plastsok"
Tyskland "elitesocken" eller "schwimmbadsocken"
Engelska "sockiplast" alt. "aquasock" eller "sockiplastic", numera även "beachsox"
Franska "chaussons a´ semelles en caoutchouc plastifié"... kort eller hur?
-----
EOF 2005-10-22

 

 
     
 

Synpunkter eller kommentarer om faq:n?
Kontakta mig på:

sockiplast(at)sockiplast.nu

Startsidan